Krant

In de krant

Foto: © Annina Romita

Rob van der Pijll uit Hengelo is afscheidsfotograaf:

‘Een uitvaart wordt in een roes beleefd’

HENGELO – Rob van der Pijll (57) uit Hengelo is  begin juni een loopbaan gestart als afscheidsfotograaf, naast zijn parttimebaan als leidinggevende in de gehandicapten- en ouderenzorg. „Een uitvaart wordt vaak in een roes beleefd. Afscheidsfotografie kan helpen bij de rouwverwerking.”
Anita Dunnewijk 01-07-20, 11:22
  1. Wat heeft u doen besluiten om als professioneel fotograaf aan de slag te gaan?
„Ik fotografeer al geruime tijd, maar ik wilde daar graag meer mee doen. Ik ben lid van de Hengelose Amateur Fotografen Vereniging en vanuit die vereniging heb ik een mentoraat gedaan waarbij ik een aantal jeugdherinneringen in beeld heb gebracht. Tijdens dat proces merkte ik hoe waardevol het is om niet alleen herinneringen te hebben, maar ze ook vast te leggen. Dat was de aanleiding.”
  1. Waarom heeft u voor afscheidsfotografie gekozen?
„Dat heeft deels met mijn persoonlijkheid te maken, denk ik. Ik treed niet graag op de voorgrond. De rol van afscheidsfotograaf past mij wel: niet onzichtbaar maar wel onopvallend aanwezig bij de uitvaart.”
  1. U heeft er een speciale opleiding voor gevolgd?
„Dat klopt, ik heb de opleiding Vakbekwaam Afscheidsfotograaf gedaan. Die duurt tien maanden en geeft inzicht in de uitvaartwereld. Er wordt onder meer aandacht besteed aan communicatie met nabestaanden en omgaan met emoties. De cursisten kunnen al fotograferen, maar leren om die kennis in te zetten bij afscheidsfotografie.”
  1. Hoe worden de foto’s geleverd?
„Binnen enkele dagen staat er een slideshow online, met wachtwoord, zodat men een eerste indruk krijgt. Afhankelijk van het gekozen pakket kunnen foto’s worden gedownload of ik stel een album samen dat ik persoonlijk kom brengen.”
  1. Hoe is het om als fotograaf tussen rouwende mensen te werken?
„Natuurlijk ben ik me bewust van het verdriet, maar ik ben daar als fotograaf. De camera is dan een soort schild. Ik concentreer me op het fotograferen van de juiste momenten.”
robvanderpijllfotografie.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.